Hakk’ın vaat ettiği müjdeleri elde etmeyi arzu eden ey kişi!
Sana gerekli olan bütün peygamber ve kitapların diliyle ortaya konulan ilahi müjde ve kazanç çağrısını duymandır. Ayrıca bu kerem sahibi peygamberlerin yoluna ve her şeyi bilen Allah’ın kitabında bulunan emir ve nehiylere, mutlak hükümlere ve ibret ve hatırlatmalara uyman gerekmektedir. Bütün bu zikredilenler, ilhada, inancı bozmaya ve inatlaşmaya sevk eden işlere meyletmekten insanın dış ve içini temizlemekle ilgili konulardır.
Sana yaraşan sapkın ve şaşkınlar güruhundan uzaklaşmak ve her halinde onlara karışmaktan kaçınmaktır. Ki böylece, cehennemin derekelerinde ebedi kalacak ve acı veren azaba uğrayacak sapkın ve yalanlayanlar grubuna değil, nimete kavuşmuş cennetlikler grubuna katılmış olursun.
- Sağlam bir kuvvete sahip ve nimet ve keremi umumi olan ey Allah’ımız ! Senden bize nimet cennetinin derecelerini vermeni ve cehennemin derekelerinden de bizi kurtarmanız isteriz..
Kaynak: Abdülkadir Geylani / Geylani Tefsiri / C: VI / bkz: 329