Kadın, kocasına karşı cinsel cazibesini korumak ve artırmak için kokulanacağından, cinsel cazibesinin zayıfladığı adet döneminde özellikle kokulanmalıdır.
Adet halinde cinsel ilişki haramsa da, sevişmek helaldir. Kaldı ki bu dönemde vücuda yayılan ve de hoş olmayan koku, olumsuz bir tesir de bırakabileceğinden, mutlaka giderilmelidir. Adet döneminin sonunda kokulanmanın gereği ve özel bir şekli olduğuna da değinmekte yarar vardır.
Adetin bitiminde yıkanılması Rabbimizin Kur’an-i buyruğudur. Bakar süresinin 222. ayetinde ki bu buyruğa göre asıl olan ve tercih edilmesi gereken yıkanılmasından sonra ilişkiye girilmesidir.
Ancak Hanefi mezhebi müctehidlerine göre kadın, on günü doldurur veya on günü doldurmadan adetini bitirir de bitimi üzerinden mesela akşamla yatsı arası gibi bir namaz vakti geçerse, yıkanmaksızın cinsel ilişki helal olur.
Yıkanıldıktan sonra veya açıklanan ölçüler içinde yıkanılmadan önce ilişki kurulmak istenmesi halinde özellikle üreme organı hoş kokulu bir madde ile temizlenmelidir. Çünkü aşağıda sunulacak hadisten anlaşılacağı üzere Allah’ın Resulü bu özel işlemi yıkanan kadınlara tavsiye buyurmuştur.
Hz. Aişe (r. anha) anlatıyor:
- Bir kadın Allah’ın Resulüne şöyle sordu: Adetimden temizlendiğim zaman nasıl yıkanayım?
- Üzerine misk sürülmüş bir bez parçası al da onunla temizlen.
- Kadın, Allah Resulünün ifade buyurmak istediğini anlamamış fakat Hz. Aişe ona kokulandırılmış bezle cinsel organını temizlemesi gerektiğini öğretmiştir.
Yıkanan kadınlar, kokulandırma tavsiyesine muhatap olduklarına göre, yıkanmaksızın koca arzusuna icabet edecek kadınlar, öncelikle muhatap olmuş olurlar.
Kaynak: Ali Rıza Demircan / İslam’a Göre Cinsel Hayat / bkz: 189-190
