Allah’ın sevgisini kazanmak isteyen bir mümin için en önemli yol, O’nun kendini tanıtmak istediği ayetlere, nimetlere ve kainattaki işaretlere dikkatle bakmaktır.
Ey ahali! Şu sarayın sahibi olan efendimiz, bu eserleri göstermekle ve bu sarayı yapmakla kendini size tanıtmak istiyor. Siz de onu tanıyınız ve güzelce tanımaya çalışınız. Hem şu nakışlarla kendini size sevdirmek istiyor. Siz de sanatını takdir edip işlerini beğenerek kendinizi ona sevdiriniz. Hem bu gördüğünüz ihsanlarla size sevgisini bildirir Siz de kendisine itaat ederek onu seviniz.
Hem şu görünen nimet ve ikramlarıyla size şefkatini ve merhametini gösteriyor. Siz de şükürle ona hürmet ediniz. Hem kusursuz vasıflarının eserleriyle manevi güzelliğini bildirmek istiyor. Siz de onu görmek ve alakasını kazanmak için şevkinizi gösteriniz.
Hem gördüğünüz bütün şu sanatlı eserlerin ve nakışların üstüne birer hususi damga, birer mühür, birer taklit edilmez imza koymakla, her şeyin kendisine ait olduğunu, kendi elinden çıktığını, zatının tekliğini, benzersizliğini, hiçbir şeye bağlı bulunmadığını size göstermek istiyor. Siz de onu tek, bir, eşsiz, benzersiz, emsalsiz tanıyınız, kabul ediniz.
Kaynak: Bediüzzaman Said Nursi / Sözler / bkz: 154-155
