1. Anasayfa
  2. Uncategorized

En’am Süresi 125. Ayet Meali ve Tefsiri


En’am Süresi 125. Ayet Meali: Allah kimi doğru yola iletmek isterse onun kalbini İslam’a açar; kimi de saptırmak isterse göğe çıkıyormuş gibi kalbini dar ve sıkı yapar. Allah inanmayanların üstüne işte böyle murdarlık verir.

En’am Süresi 125. Ayet Tefsiri: Madem ki her şey Allah’ın katında ve elindedir, o tevhidine erdirmek istediklerinin kalplerini Allah’a teslim olmaya ve her şeyini ona tevekkül etmeye açar. Onun kalbini genişletir ve o kalp öyle olur ki Allah’ın kendisi için takdir ettiği her şeye razı olur. O ne zaman kadere razı olur. Hak oraya dolar, orayı işgal eder, onu kendi varlığından vaz geçirir ve zat-ı ilahisi ile birlikte ebediyen yaşatır.

Tevhidinin genişliğinden saptırmak istediklerinin kalplerini de Hakk’ın sığamayacağı kadar dar yapar, oraya ancak dünyevi ihtiyaçları sığabilir, o hale gelir ki yeryüzü ona dar gelir ve sebepler alemine tırmanmak ister, ihtiyaçları o kadar artar ki gökyüzüne tırmanmak ister. Geçim sıkıntısı çekenler için dünyası başına dar gelmek anlamında bir söz de mevcuttur. Allah, öbür dünyada sıkıntıdan göğe tırmanacakmış gibi olma halini, mahrumiyet ve sıkıntı halini tevhidine ve lütfunun büyüklüğüne inanmayanlara reva görür

Kaynak: Abdülkadir Geylani / Geylani Tefsiri / C: II / bkz: 68-69

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir