1. Anasayfa
  2. Oruç Tutmak

Enjeksiyon (İğne) Yaptırmak Orucu Bozar mı?


  • Sadece gıda veya keyif verici enjeksiyonlar orucu bozar.
  • İmam-ı Azam‘a göre iğne yaptırmak orucu bozar ve kaza gerektirir. Çünkü O’na göre bir şeyin vücuda girip kaybolması orucun bozulması için yeterlidir.
  • Fakat İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed’e göre hiçbir çeşit iğne orucu bozmaz. Çünkü onlara göre orucun bozulması için vücuda bir şeyin ağız, burun, ön ve arka gibi doğal bir kanaldan girmiş olması gerekir.

İğne vasıtasıyla giren ilaç doğal olmayan kanaldan girdiği için orucu bozmaz. Ancak ibadetlerde ihtiyatlı davranmak esas olduğundan ramazanda iğne yaptırmak zorunda kalan kimse bunu mümkünse iftardan sonra yaptırmalıdır. Bu mümkün olmaz ve gündüz iğne yaptırmak zorunda kalırsa İmam Ebu Yusuf ile İmam Muhammed’in görüşlerini esas alarak orucuna devam eder ve orucunu daha sonra kaza etmesi gerekmez.

  • Şafiilere göre de iğne orucu bozmaz.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir