1. Anasayfa
  2. AİLE VE EVLİLİK

İslam Hukukunda Erkeğe Boşanma Hakkı Tanıyan Cinsel Kusurlar


Erkeğe Karısından Boşanma Hakkı Tanıyan Cinsel Kusurlar

Evlilik, İslam’da sadece duygusal bir bağ değil; hak, sorumluluk ve mahremiyet üzerine kurulu ciddi bir akittir. Bu sebeple eşler arasında evliliğin temel amaçlarını ortadan kaldıran bazı durumlar, fıkıh alimleri tarafından nikahın devamını zorlaştıran kusurlar olarak değerlendirilmiştir. Özellikle cinsel hayatı fiilen imkansız kılan haller, evliliğin sıhhatini doğrudan etkileyen meseleler arasında yer alır.

Karn (Kemik Engel) Kusuru

Karn, kadının cinsel organında yaratılıştan veya sonradan oluşan ve cinsel birleşmeye fiilen engel olan sert bir yapının bulunmasıdır. Bu durum, evlilikte mahrem ilişkinin gerçekleşmesini imkansız hâle getirdiği için fıkıh literatüründe ciddi bir kusur olarak değerlendirilmiştir. Böyle bir rahatsızlığa sahip olan kadın, klasik kaynaklarda “kerna” olarak isimlendirilir.

Retek (Et Parçası ile Tıkanıklık)

Retek, cinsel organda meydana gelen ve birleşme yolunu kapatan et benzeri bir oluşumdur. Bu kusur, evliliğin doğal gereklerinden biri olan cinsel birlikteliği ortadan kaldırdığı için, erkeğe nikahı fesih hakkı tanıyan sebepler arasında sayılmıştır. Retek kusuru bulunan kadınlar fıkıh kitaplarında “retka” olarak anılır.

İfza (İdrar veya Arka Yol ile Birleşme)

İfza, kadının cinsel organının rahim yolu ile idrar yolu ya da anüsle birleşmiş olması durumudur. Bu hâl, hem sağlık hem de mahremiyet açısından ciddi problemler doğurduğu gibi, evlilik hayatını da sürdürülemez hale getirebilir. Bu nedenle fakihler, ifza kusurunu nikâhın feshedilmesini gerektirebilecek ağır kusurlar arasında değerlendirmiştir.

Buhur (Ağır ve Rahatsız Edici Koku)

Buhur, cinsel ilişki esnasında kadının cinsel organından sürekli ve rahatsız edici derecede pis bir kokunun yayılması durumudur. Bu kusur, bütün mezhepler tarafından ittifakla kabul edilmemiştir. Maliki ve Hanbeli mezhebi âlimleri bu durumu ayrılık sebebi sayarken, diğer mezhepler bu görüşü benimsememiştir.

Erkeğin Nikahı Fesih veya Boşama Hakkı

Kadında bulunan karn, retek, ifza ve bazı mezheplere göre buhur gibi kusurlar, erkeğe evliliği sürdürmeme hakkı tanır. Erkek, bu durumda mahkemeye başvurarak nikâhın feshini talep edebileceği gibi, dava açmaksızın boşama yolunu da tercih edebilir. Ancak fıkıh âlimleri, bu tür durumlarda aceleci davranılmamasını, tedavi imkânlarının ve karşılıklı anlayışın da göz önünde bulundurulmasını tavsiye etmiştir.

İslam hukuku, evliliği sona erdirmeyi kolaylaştıran değil; mümkün olduğunca koruyan bir yaklaşım benimser. Bu sebeple kusurların değerlendirilmesinde yalnızca hak değil, merhamet, sabır ve adalet de esas alınır. Evlilikte yaşanan zorluklar karşısında, hem dünyevî hem de uhrevî sorumluluk bilinciyle hareket edilmesi, İslam’ın tavsiye ettiği temel ahlâkî ölçüdür.

    E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir