Mutaffifin sures: Nefis Terbiyesi, Tevhit ve Gafletten Uzaklaşmak
Ey, sürekli nefis terbiyesini gözetleyen ve ahlakı süsleyip güzelleştirmeye devam eden Muhammedi! Sana, tevhit şarabının saflığını gideren mutlak rezilliklerden nefsini arındırman ve yine tabiat azgınlığından kaynaklanan imkan alemine ait bütün bağlardan nefsini kurtarman gerekir. Bunun yanı sıra sana, yaratılışının başlangıcında hakikatine tevdi edilen asli fıtratına münasip hal ve güzel ahlak ile o nefsini süslemen gerekir.
En nihayet sana gaflet ve dalalet ehlinden bütünüyle uzaklaşarak yalnızca yüce Allah’a dayanıp güvenmen gerekir. O gaflet ve dalalet ehlinin arasına karışmaktan ve onlarla aynı mecliste bulunmaktan sakın ha sakın. Çünkü şer, kötülük ehli bu insanlarla sohbet etmek kalpleri öldürür ve sırra tesir eder.
Zekanın parlaklığını giderir, vahdet şarabinin saflığını giderir, vahşeti artırır ve en nihayet insana birçok çeşit hüsran ve mahrumiyeti gerektiren nisyanı miras bırakır. Yüce Allah bizi vahdetiyle birlikte halvetinin ve ünsiyetinin tatlılığını tattırdıklarından eylesin.
Kaynak: Abdülkadir Geylani / Geylani Tefsiri / C:VI / bkz: 361
