1. Anasayfa
  2. İslami Bilgi Bankası

Yahudiler Bizi ve Arapları Neden Sevmez?


Yahudilerin Araplara olan antipatisi çok eskilere dayanır.

Bunun başta gelen sebebi, Hz. Muhammed (s.a.v)’le birlikte nübüvvetin, Yahudilerden Araplara geçmesidir. Semavi risaletin kendilerinde kalması hususunda Yahudiler, tüm insanlara küstahça tavır sergilemektedirler.

Ne zaman ki vahiy, Arapların arasından birisine nazil olmaya başladı, işte o zaman çılgına döndüler ve hem yeryüzünden, hem de gökyüzünden nefret ettiler. İşte bu konumu bildirmek için İlahi hitap onlara yöneldi:

Ey Ehl-i Kitap! (Gerçeği) görüp bildiğiniz halde, niçin Allah’ın ayetlerini inkar ediyorsunuz? Ey Ehl-i Kitap! Neden doğruyu eğriye karıştırıyor ve bile bile gerçeği gizliyorsunuz? (Al-i İmran Suresi 70-71)

Bu azarlama ve kınama göstermektedir ki; Yahudiler Hz. Muhammed (a.s.)’in hak peygamber olduğunu ve O (a.s)’nun Allah (c.c.)’ın adına konuştuğunu, kesin olarak biliyorlardı.

Atalarından devraldıkları günahlar sebebiyle Allah (c.c.), onları cezalandırmaktadır. Ancak yine de onlar, Allah (c.c.)’ın emrine razı olma, tartışma ve meydan okuma yolunu terk etme yerine, son peygamberliği kabul etmediler, hem sözle hem de silahla ona karşı çıktılar ve doğru inançtan uzaklaştırmak için putperestler arasında entrikalar çevirdiler. İşte bu adi ve alçakça duruşları sebebiyle Kur’an’ın birçok yerinde Yahudiler, tekrar tekrar kınanmaktadır.

“İman etmelerinden, Resul’ün hak olduğuna şehadet getirmelerinden ve kendilerine apaçık deliller gelmesinden sonra inkarcılığa sapan bir kavme, Allah nasıl hidayet nasip eder? Allah zalimler topluluğunu asla doğru yola iletmez. (Al-i İmran Suresi 86)”

Sonra yüce Allah (c.c.), Resulü (a.s.)’nün diliyle şu sorgulamayı yapıyor:

“Ey Ehl-i Kitap! Allah yaptıklarınızı görüp dururken, niçin Allah’ın ayetlerini inkar ediyorsunuz? De ki: Ey Ehl-i Kitap! (Gerçeği) görüp bildiğiniz halde, niçin Allah’ın yolunu eğri göstermeye yeltenerek mü’minleri Allah yolundan çevirmeye kalkışıyorsunuz? Allah yaptıklarınızdan habersiz değildir (Al-i İmran Suresi 98-99)”

Kaynak: Muhammed Gazali / Kur’an’ın Konulu Tefsiri / bkz: 46-47

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir