1. Anasayfa
  2. İslam İlmihali

Yatmadan Önce Yapılması Gerekenler


Hz Aişe (r.anha) şöyle anlatıyor: Resulüllah (s.a.v) uyumak istediği zaman namaz abdesti gibi abdest alırdı. Abdullah b. Amr b. el-As (r.anha) şöyle demiştir: Ruhlar uykuda göğe çıkarılırlar ve arşın yanında secde etmeleri emredilir. İçlerinde temiz olanlar arşın yanında secde eder. Temiz olmayanlar arştan uzakta secde eder.

Uyumadan Önce Tövbe Etmek: Çünkü zahirini temizleyen kimsenin birçok nedenle uyumadan önce batınını da temizlemesi gerekir. Söz konusu nedenlerden en önemli iki tanesi şunlardır:

  • Birincisi: Belki uykuda ölebilir. Bundan dolayı yola çıkmaya hazır olmalıdır.
  • İkincisi: Rüya görme, peygamberlerin ve salihlerin ruhlarıyla karşılaşma ve gayp perdelerinden bir kısmının bırakılma mahallidir. Bütün bunlar ise ancak temizlenmiş bir kalp için uygundur

Kalbinde bulunabilecek herhangi bir Müslüman’ı aldatma duygusunu izafe etmeli, ona zulmetmeye niyet etmemeli ve uyandığında günah işlemeye azimli olmamalıdır

Vasiyet edecek bir şeyi bulunan kişinin vasiyetini yazıp yanına koymadan yatmaması gerekir. Resulüllah (s.a.v) şöyle buyurmuştur: ‘Vasiyet edeceği bir şeyi bulunan kimsenin, vasiyeti yanında yazılı olmadan iki gece üst üste uyuması hakkı değildir.

Bundan hoşlanarak yatağı hazırlamada aşırıya kaçmamak gerekir. Çünkü yatağı daha konforlu yapmak uykuyu artırır.

Uykusu gelmeden uyumamalıdır. Selef, iyice uykuları gelmeden yatmazlardı

Kıbleye dönerek uyumalıdır. Kıbleye dönmek iki şekilde olur:

  • Birincisi: Ölüm döşeğinde olanın kıbleye dönmesi gibi sırtüstü yatıp yüzü ve ayak tabanları kıbleye dönük olarak yatmalıdır.
  • İkincisi: Lahitte yatan kimsenin kıbleye dönmesi gibi yan tarafına uzanıp sağ tarafına yattığında yüzü kıbleye gelecek şekilde uyumaktır

Uyumadan önce dua etmelidir.

Uyumadan önce uykunun bir çeşit ölüm ve uyanmanın bir çeşit de dirilme olduğunu hatırlamalıdır. O halde kişi, ölümün kendisine uygunsuz bir biçimde yakalamasından korkup hangi azim ve niyetle yattığına dikkat etsin.

Uykudan uyandığında Allah’ı anmalı ve kendisine selamet ve esenlik verdiğinden dolayı O’na şükretmelidir. O halde kalbinden ve dilinden en son geçen şeyin yüce Allah’ın adı olmasına gayret etmelidir. Uyandığında da kalbi ve diliyle Allah’ı anmalıdır. Bu iki şey imanın alametidir. Zikirde ne kadar safiyet varsa zikredilen o kadar çok tanınır ve sevilir.

Kaynak: İbnü’l-Cevzi / Minhacü’l-Hasıdin Ve Müfidü’s-Sadıkin / C:1 / bkz: 292-293

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir