Fısk; haddi aşmak, sınırı tecavüz etmek, yasaklara uymamak anlamındadır.
Bu tanım, günümüz kulağına ilk etapta “yasakçı”, “kısıtlayıcı” gelir. Çünkü modernite, “sınır” kelimesini düşman ilan etti. “Sky is the limit”, “no limits”, “break the boundaries” — hepsi aynı mesaj: Sınır, özgürleşmenin önündeki engeldir.
Ama Kur’an, farklı bir dil kullanır. “Haddi aşmak” der. “Hadd”, sınır değil, aslında ölçü demektir. İnsanın, varlığın, hakkın ölçüsü. Bu ölçüyü aşmak, fısktır. Ve fısk, israftan beslenir.
Günümüz insanı için fısk, artık “günah” değil, “yaşam tarzı” oldu. Kredi kartı limitini zorlamak, gece uykusunu feda etmek, ilişkileri “tüketip” atıp yenisine geçmek, haberleri “scroll” yaparak tüketmek… Hepsi haddi aşmaktır. Ama bunlara “hustle”, “grind”, “self-care”, “detox” gibi isimler verildiği için, fark edilmez.
İmam Gazali, İhya‘da der ki: “Nefis, sınır tanımaz bir denizdir. Ölçü koymadan bırakırsan, her şeyi yutar.” Modernite, nefse ölçü koymayı “baskı” sayıyor. Ama sonuç? Anksiyete, tükenmişlik, depresyon, boşluk. Çünkü sınır tanımayan nefis, en sonunda kendi sahibini de tüketir.
Sadi Şirazi’nin hikmeti burada çarpıyor: “Ağaç meyve verince dalları eğilir.” Bolluk, alçakgönüllülük getirir. Ama modern insan, bollukla dikleşiyor. “Fazla” sahip oldukça, daha fazla istiyor. Bu, fıskın tuzağıdır: Haddi aşan, doymaz.
“Yasaklara uymamak” kısmı, günümüzde “kuralsızlık” olarak yeniden paketlendi. “Kural koyan” eskidi, “kural yıkan” cool oldu. Ama her kural, bir koruma çemberidir. Uykunun kuralı, bedenin korunmasıdır. Sözün kuralı, kalbin korunmasıdır. Kazancın kuralı, malın korunmasıdır. Hepsini aşan, kendini aşmış olur.
En’am 141’deki “israf” ile buradaki “fısk” arasında derin bir bağ vardır. İsraf, maddi sınırı aşmaktır; fısk, manevi sınırı aşmaktır. Biri yemeğe, öteki nefse. Ama ikisi de haddi aşmaktır. Ve ikisi de, aşıldığı sanılan sınırın aslında kendi sınırımız olduğunu, sonradan anlatır.
Özgürlük, sınırsızlık değil; sınırı bilmektir.
Sıkça Sorulan Sorular (FAQ)
Sınır ile özgürlük arasında nasıl denge kurulur?
- Sınır, özgürlüğün çerçevesidir. Tuvalin kenarı olmadan resim yapılmaz. Kur’an, “haddi aşmayın” derken, “tamamen yasaklayın” demez. Ölçü, budur.
“Hustle culture” neden fısk olabilir?
- Uyku, aile, ibadet sınırını aşan çalışma, “haddi aşmaktır”. Nefis, “başarı” adı altında her şeyi yutar. Sonuç: başarı değil tükenmişlik olur
Fısk ile günah arasında fark var mı?
- Fısk, günahın köküdür. “Sınırı aşma” alışkanlığı, büyük günahlara yol açar. Küçük “aşışlar”, büyük düşüşlerin başlangıcıdır.
Modern terapiler “sınır koymayı” öğretiyor, bu aynı şey mi?
- Evet, ama farklı kaynak. Terapi “ben” için sınır koyar, Kur’an “biz” ve “O” için. Nefis için değil, Hak için sınır.
