1. Anasayfa
  2. BİLGİBANK

Günahlar Kalbin Nurunu ve Basiretini Köreltir


Günahların Kalp Üzerinde Yarattığı Tahribat

Günahların olumsuz sonuçlarından biri de kalbim basiretini köreltmesi, nurunu gidermesi, ilim yollarını ve hidayet mecralarını tıkamasıdır.

İmam Malik kendisiyle bir araya gelip ondaki emareleri gördüğünde İmam Şafii’ye ‘Ben, Allah Teala’nın sana bir nur vermiş olduğunu görüyorum. O nuru masiyet karanlığı ile söndürme’ demiştir.

Bu nur giderek zayıflayıp cılızlaşırsa günahın karanlığı güçlenir ve nihayetinde kalp, zifiri karanlığın çöktüğü bir gece haline gelir. Türlü tehlikelerin, bozuklukların kaptıkaçtıların olduğu bir yola geceleyin çıkmış bir ama gibi etrafını görmeden, ne olup bittiğinin farkına varmadan nice tehlikenin içine düşer.

Böyle bir ortamda tehlikeler ne kadar süratli! Bu tehlikelerden korunup selamette kalmak ne kadar kıymetli!

Daha sonra kalpteki bu karanlıklar kuvvetlenip organlara yayılır. En sonunda da kalpte ki karanlıklardan kaynaklanan siyahlık, kalpteki karanlığın gücüne ve artış durumuna göre insanların yüzlerini kapsar.

Ölüm anı gelip çattığında bu siyahlıklar berzahta ortaya çıkar, kabir karanlıkla dolar. Aynen Peygamber (s.a.v)’in buyurduğu gibi: “Bu kabirler, sahiplerini bürüyen bir karanlıkla doludur. Allah, benim onlara yaptığım dua (cenaze namazı) ile o kabirleri aydınlatır.

Kulların tekrar dirilme ve haşir günleri geldiği zaman da bu karanlıklar yüzlerde açık-seçik bir durumda ortaya çıkar ve herkes tarafından görülür. O kadar ki yüz, kömür gibi kapkara kesilir.

Başından sonuna dek dünyanın tüm lezzetlerini hiçbirine denk olmayan şu olumsuz sonuca bakın!

Peki her şey ya alt-üst olmuş, bitap düşmüş olan insanın anlık bir hayali süresince eline geçen hazzı göz önüne getirildiğinde durum nasıldır?! Allah yardımcımız olsun!

Kaynak: İbnu’l Kayyım el-Cevziyye / ed-Dua ve’d Deva (Kalbin İlacı) / bkz 173-174

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir