1. Anasayfa
  2. Uncategorized

Mülk Suresi 2-3 ve 4. ayet Meali-Tefsiri


Mülk Suresi 2, 3 ve 4. ayetler, Allah’ın yaratılışındaki kusursuzluğu ve insanın bu düzen üzerine tefekkür etmesi gerektiğini vurgular.

Ey mükellefler! O, hanginizin daha güzel, daha doğru, daha yararlı ve daha halis amelde bulunacağını sınamak için kahrı ve lütfu gereği ölümü ve hayatı yaratan ve takdir eden, ölümü ve hayatı aranızda dolaştırandır. Allah size halis ve faydalı amelde bulunmayı emrettikten sonra eğer güzel ve faydalı amelde bulunmazsanız, kıskançlığı gereğı siz- den intikam alabilir. Çünkü O, mutlak güç sahibidir; üstündür ve kulluk dairesinden çıkanlardan intikam almaya gücü yeter. Çok bağışlayandır, iyileri ve samimileri çeşitli şekillerde nimetlendirmeye gücü yeter (Mülk Suresi 2. ayet)

Aksi nasıl mümkün olur? Zira O, yedi göğü yedi zati sıfatı sayısınca iç içe geçmiş tabakalar olarak yaratan, izhar eden ve varlığa getiren ve onları en sağlam ve en düzenli şekil üzere kılandır. Öyle ki ey bakan kimse! Varlıklardan ibaret olan arşların üzerine kurulmuş olan Rahman’ın yaratışında hikmet ve maslahata riayet etmediğine delalet eden hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bilakis bütün yaratıklar sağlam ve tam bir hikmet üzeredir. Ey düşünen kimse; İlk bakışta onda göremediğin hikmetler ve maslahatlar sebebiyle şüpheye düşecek olursan, bir kere daha bak! Sonra dön, bir kez daha bak. Onda hikmet ve sağlamlığa aykırı bir çatlak yahut düzensizlik görüyor musun? (Mülk Suresi 3. ayet)

İstiyorsan ve şüphen varsa, sonra tekrar tekrar bak; bakışların aradığı çatlak ve düzensizliği bulamayıp bu faydasız ve sonuçsuz kusur arama çabalarından dolayı aciz ve bitkin halde sana dönecektir (Mülk Suresi 4. ayet)

Kaynak: Abdülkadir Geylani / Geylani Tefsiri / C:VI / bkz:160-161

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir